Blogi

Nokia, strategia ja konsultit

  • Timo Savaspuro
  • 7.1.2014 10:28

Jorma Ollila kertoo uudessa kirjassaan "Mahdoton menestys - kasvun paikkana Nokia" valaisevasti omasta ja johtoryhmän strategia-ajattelusta ja päätöksistä etenkin kriisitilanteissa, joita sattui muutamaan otteeseen hänen pitkällä Nokia urallaan. Päätösten sisältöön tässä yhteydessä jäljempänä alla esitettyä lukuun ottamatta  konsulttina panin merkille, että Ollila tuo painokkaasti esille, että strategiatyö tehtiin johdon omana pohdiskeluna, jossa konsulttien apua ei kaivattu. Toki erityisosaamista vaativissa tehtävissä  konsultteihin on jossain määrin turvauduttu. Myös kirjan kirjoittamisessa konsultin apua on ollut tarpeen tekstin ollessa pääosin  mediakonsultti Harri Saukkomaan sujuvasta kynästä. Jonkin verran asiaa tuntevana voin todeta, että aika ajoin Nokia oli tietyille konsulteille pitkään leivän tuoja, ei ehkä kovin leveän mutta kuitenkin. Etenkin projektinvetotehtävissä konsultteja käytettiin laajalti, voitiinhan näin hankkia apua vain tietyksi ajaksi sitoutumatta henkilöstön pysyvään palkkaamiseen.

 

Strategiasta


Mitä tulee erityisesti strategiatyöhön, voisi nyt  kysyä olisiko ollut paikallaan miettiä toiseen kertaan ja vaikkapa konsultin mielipidettä kysyen, oliko viisasta pistää matkapuhelinten valmistus yhden kortin varaan heittäytymällä Microsoftin syliin. Aiheellisesti on ihmetelty, miksei Nokia ottanut toiseksi tukijalakseen käyttäjien suosimaa Androidia. Tässä käyttäjien mielipidettä ei taidettu pahemmin kysellä. Nokia sortui siis kahteen johdon emämunaukseen, ensinnäkin Elopin kuuluisaan palava lautta- vertaukseen, jolla tuhottiin kerralla Symbian- puhelinten markkinat ja toiseksi hyväksi koetun ja markkinoilla testatun tukijalan väheksymiseen, johon Nokian johto ei halunnut tikullakaan koskea, koska "haluttiin erottua kilpailijoista"- kuten perustelu kuului. Ylpeys kävi tässä lankeemuksen edellä. Heitettiin myös kerralla romukoppaan avoimen lähdekoodin Meego, johon uhrattu tuhansien työvuosien panostus on onneksi saatu osin pelastettua Sailfishinä Jolla- puhelinten alustalle. On myös pohdiskeltu mikä vaikutus oli työilmapiiriä katkeroittaneella ylimitoitetulla optio-ohjelmalla sekä sen vaikutusta palkkioita saaneiden työmotivaatioon, osa johtajistahan lähti talosta pian optiot saatuaan. Pohdiskelua tämän tiimoilta ei kirjasta löydy.

 

Nokiasta Newkiaan

 

Singaporessa pitkään asunut entinen nokialainen ja nykyinen monitoimiyrittäjä Thomas  Zilliacus toteaa Kauppalehden  haastattelussa, että Nokian siirtyminen Microsoftin syliin oli katastrofaalinen virhe. Kiinassa Nokian brändi on edelleen hyvin vahva, jonka varaan voisi edelleen rakentaa hyvää bisnestä. Hän yritti jopa koota rahat Nokian ostamiseen, mutta kokoon saatu miljardi ei riittänyt tarjouksen tekoon, joten hanke kaatui. Nyt Thomaksella on valmiit suunnitelmat kännyköiden valmistuksen Newkia- nimellä androidin alustalle. Hänen mielestä sosiaalisen median oikealla hyödyntämisellä voidaan hoitaa tehokkaasti markkinointia ilman isoja lanseerausbudjetteja ja alihankkijoilla on helppo puhelimia valmistaa. Nähtäväksi jää onko Newkiasta Nokian korvaajaksi. Rehellisyyden nimissä on myös todettava, että uudet Lumia puhelimet kestävät ainakin  businesskäytössä hyvin vertailun Android- ja Apple- luureihin.  Monen mielessä on käynyt ajatus että hyvä tuote ennen pitkää myös saa lisää markkinoita, eikä kilpailua peläten olisi kannattanut  heittää hanskoja tiskiin.

 

Osmo Soininvaara toteaa blogissaan, että "Nokian olisi kannattanut Jorma Ollilan jälkeen vuonna 2006 maksaa unelmajohtajalle miljardi vuosipalkkaa ettei olisi käynyt niin kuin kävi".  Näinköhän sentään, mutta joka tapauksessa tuska kruununjalokiven menettämisestä on kova.  

 

Odotellaan mielenkiinnolla Jolla ja Newkia luurien markkinaosuuksia vuonna 2020. Jos ne olisivat hevosia niin kilvassa TOTO- kertoimet olisivat nyt kohtuullisen isot, ehkäpä jokin vedonlyöntitoimisto vielä ottaa ne listoilleen.

Aihealueet: